• Imprimeix

Com fer-se donant?

Us expliquem les diferents possibilitats per fer-se donant

Fes-te donant!
Com?

Quan una persona es planteja la possibilitat de ser donant i decideix fer donació dels seus òrgans i teixits amb la finalitat que siguin trasplantats per ajudar altres persones, la primera cosa que ha de fer, i la més important, és comunicar la seva decisió a la família i els amics més íntims. Ells seran els primers a qui es consultarà la possibilitat de la donació després de la mort, tot esperant que respectin la voluntat del o la donant

També es pot emplenar el carnet de donant, redactar el document de voluntats anticipades o activar la casella de donació a La Meva Salut. Aquestes tres opcions, ajudaran a testimoniar la decisió presa.

 

Fer-se donant és tan senzill com prendre la decisió i fer-ho saber a la família i a les persones més properes.

El carnet de donant

El carnet de donant és un element simbòlic que ajuda a evidenciar la voluntat de donar òrgans o teixits en el moment de la mort. És un carnet que no compromet la persona i que es pot eliminar en qualsevol moment si, per la raó que sigui, hi ha un canvi d'opinió.

El fet de portar el carnet de donant amb la documentació personal ajuda a refermar i testimoniar la decisió.

Informació relacionada

La donació a la carpeta de La Meva Salut

La Meva Salut és un espai digital personal, de consulta i de relació, que permet a la ciutadania disposar de la seva informació personal de salut i d'altres serveis en línia per fer tràmits, consultes i tenir cura de la seva salut.

Accedint a aquesta carpeta personal de salut, podreu, a la secció de Voluntats i donacions, fer-vos donant d'òrgans i teixits i consultar el document de voluntats anticipades (DVA) si l'heu fet i registrat. 

Aquesta decisió serà visible, a més, a la teva història clínica, des de l'HC3 - Història Clínica compartida de Catalunya i, d'aquesta manera, els professionals de la salut tindran coneixement de la teva voluntat de ser donant.

A més del botó de fer-se donant, trobaràs un apartat de preguntes frequents, la possibilitat de descarregar-te el carnet de donant i el botó que, en cas de repensar't-ho, modificaria la teva decissió per deixar de ser donant.

La donació a la carpeta de La Meva Salut

La donació a la carpeta personal de salut "La Meva Salut"

La donació al registre de voluntats anticipades

D’acord amb la llei de consentiment presumpte, no és necessari un registre de donants. No obstant això, si es vol deixar constància de la voluntat es pot optar per inscriure’s al registre de voluntats anticipades.

 

Informació relacionada

Data d'actualització:  07.02.2011

Informació relacionada

  • Tríptic OCATT pdf icon [1,07 MB ]

    En aquest tríptic, a més del carnet de donant, trobareu informació bàsica i rellevant sobre la donació i el trasplantament d'òrgans, teixits i cèl·lules (nomès en català).