• Imprimeix

“La trucada”, un retrat interactiu sobre la donació i el trasplantament d’òrgans

“La trucada” és un audiovisual interactiu, en format “webdoc”, que apropa al públic el complex sistema de donació i trasplantament d’òrgans. El treball, dirigit per Antonio Pérez Molero, és una coproducció de TV3 i Inicia Films.

“La trucada”, un retrat interactiu sobre la donació i el trasplantament d’òrgans

“La trucada”, un retrat interactiu sobre la donació i el trasplantament d’òrgans

Partint de la simulació d'una sala de coordinació, l'espai en el qual es gestiona el procés de donació i trasplantament d'òrgans, l'espectador de “La trucada” es converteix en protagonista d'un complicat procés capaç de traduir mort per vida, en completar els diferents passos que el model estipula, fins a arribar a aconseguir-ho amb èxit.

A través d’aquest recorregut és possible conèixer tots els passos d’aquest complicat món. Des de la mort encefàlica, la comunicació amb les famílies dels possibles donants, les llistes d'espera dels pacients que necessiten el trasplantament, la donació en viu o la donació de medul·la, fins a l'organització i coordinació necessàries per dur-ho a terme, així com els beneficis que aporta.

El “webdoc” aporta dades molt interessants que ajuden el públic a comprendre millor el procés de donació i la trajectòria professional dels seus coordinadors. També es posa de manifest que el nivell de donació, per part de les famílies, està totalment relacionat amb la satisfacció general que perceben del sistema públic de salut: com més satisfacció, millors índexs de donació.

També es mostra la total col·laboració entre l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) i l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), o la constatació que les llistes d'espera de trasplantaments es comparteixen amb total normalitat entre diferents comunitats autònomes, la qual cosa es tradueix en nivells de donació i trasplantament alts.

“La trucada” també realitza una revisió històrica d'aquests processos amb dos experts de la sanitat en aquesta àrea: Jaume Tort, director de l’OCATT, i Rafael Matesanz, que després de 27 anys al capdavant de l’ONT, n’ha deixat el càrrec, i que ha convertit el model espanyol de coordinació de trasplantaments en un exemple a seguir a tot el món. Aquest model va iniciar-se a Catalunya de forma pionera el 1984, amb la coordinació de les Dres. Roser Deulofeu, Rosa Sabater i Eugenia Espinel, sis anys abans de generalitzar-se a la resta de l’Estat espanyol.

L'espectador de “La trucada” es converteix en protagonista d'un complicat procés capaç de traduir mort per vida

Accedeix al documental interactiu

La trucada
Data d'actualització:  19.07.2017

També et pot interessar...