• Imprimeix

L'OCATT posa en marxa, amb la col·laboració de l'Obra Social "la Caixa", el projecte "La donació d'òrgans, una mirada cultural i religiosa".

Com influeix la nostra cultura o religió en la decisió de la donació dels òrgans d'un ésser estimat? Sabem tot el que necessitem saber sobre la donació i el trasplantament d'òrgans? Hi han col·lectius més solidaris o generosos que d'altres a la nostra societat? Podem millorar la (in)formació de la donació d’òrgans entre els diferents col·lectius culturals i religiosos del nostre entorn? Aquestes o altres preguntes tractarà de resoldre-les aquest projecte.

Imatge del projecte donació i religió

Imatge del Cicle "Donació d'òrgans, una mirada cultural i religiosa"

La situació del trasplantament d’òrgans a Catalunya i a Espanya gaudeix de molt bona salut: 5.261 trasplantaments a Espanya l'any 2017 (1.106 a Catalunya). Aquests resultats han estat possibles gràcies als donants obtinguts, a l’aprofitament dels òrgans extrets, al baix nombre de negatives familiars (12-15%) o a l’intercanvi d’òrgans entre organitzacions. No obstant això, les llistes d’espera per a trasplantament no baixen.

La llei espanyola de donació és de consentiment presumpte, és a dir, tots som donants si en vida no hem expressat el contrari. En condicions reals, però, no es realitza l'extracció dels òrgans sense el consentiment expressat per la família del difunt.

Cultura i religió són, en alguns casos, motiu de no acceptació de la donació per part de la família dels possibles donants. Diferents estudis apunten aquesta menor acceptació segons l’origen de les persones. La causa, creiem, no és la manca de solidaritat i generositat, si no la desinformació o la informació inadequada. Un dels èxits del nostre model de trasplantaments és la formació i la informació de qualitat a professionals sanitaris i no sanitaris però també a la població general.

El projecte de reflexió, La donació d'òrgans, una mirada cultural i religiosa, organitzat amb la col·laboració de l'Obra Social "la Caixa", s’ha dissenyat com una oportunitat de millora per donar resposta a aquesta necessitat.

El projecte ha estat elaborat per l’Organització Catalana de Trasplantament (OCATT), del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, amb el suport de la Direcció General d’Afers Religiosos i de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania.

La promoció de la donació a tots els nivells de la societat és una prioritat per l'Organització Catalana de Trasplantament (OCATT) i, en aquest punt, s’emmarca el projecte de reflexió del Palau Macaya: La promoció de la donació entre els diferents col·lectius culturals de la nostra societat.

Destaquem

Contacta amb l'OCATT

Confirma la vostra participació en el seminari a través del correu electrònic o el telèfon. Estem a la vostra disposició per a aclarir qualsevol dubte o problema relacionat amb el seminari o el projecte.

Descarrega't la presentació del cicle

Trobaràs una breu descripció del projecte Donació d'òrgans una mirada cultural i religiosa, així com les diferents activitats, conferències i tallers, del cicle.

Descarrega't el full de Sala del cicle

Full resum del cicle la Donació d'òrgans, una mirada cultural i religiosa, elaborat pel Palau Macaya de l'Obra Social "la Caixa", on trobaràs totes les activitats.

Quin és l'objectiu del projecte?

L’objectiu del projecte és conèixer i valorar els aspectes culturals i religiosos que influeixen en el consentiment o la negativa a la donació d’òrgans, així com millorar la (in)formació sobre la donació entre els diferents col·lectius que conviuen a la nostra societat.

Quin és el format del projecte?

2 conferències (inauguració i clausura) + 5 seminaris o tallers específics

S’ha dissenyat un projecte que compte amb dues conferències (sessions obertes), una inaugural, on s’explicaran els aspectes més rellevants de la donació i el trasplantament, la vinculació cultural i religiosa i es mostraran experiències internacionals; i una segona, de clausura, on es presentaran les reflexions i els resultats derivats del projecte.

Entre una sessió i l’altre, és duran a terme 5 tallers o seminaris específics i monogràfics per les diferents religions (individuals o agrupades) del nostre entorn. En aquests tallers, moderats per coordinadors hospitalaris de trasplantaments i experts en diversitat religiosa, participaran representants d’associacions, líders religiosos o mediadors culturals. El resultat d’aquestes activitats tancades determinaran l’èxit del projecte. (En breu es publicarà el llistat d'entitats convidades a participar en els diferents seminaris).

El format de les activitats, conferencies obertes i tallers o seminaris tancats, permeten donar veu a totes les parts, adaptant la seva participació de la millor manera possible. 

On és realitzaran les activitats?

Totes les activitat organitzades, les 7, es realitzaran al Palau Macaya de Barcelona (Pg. Sant Joan, 108).

Les conferències comptaran amb reconeguts experts que exposaran els grans temes en un ambient formal i genèric. Els tallers o seminaris, permetran participar de forma oberta i relaxada, en un ambient més reflexiu, als diferents representants de les institucions.

Programa:

 • 20-09-2018 (16:00h), Conferència inaugural: La donació i el trasplantament al nostre entorn, un model d’èxit que trenca barreres.
 • 09-10-2018 (16:00h): Seminari Cristianisme I (calolicisme)
 • 23-10-2018 (16:00h): Seminari Cristianisme II (confessions cristianes no catòliques)
 • 13-11-2018 (16:00h): Seminari Islam
 • 27-11-2018 (16:00h): Seminari Judaisme
 • 11-12-2018 (16:00h): Seminari Religions orientals (Budisme, Hinduisme, Sikhisme, Taoisme i Sintoisme)
 • 23-01-2019 (16:00h), Conferència clausura: Construint confiança i coneixement: La donació d’òrgans des d’una perspectiva cultural i religiosa.

Quines activitats estan obertes al públic?

De les 7 activitats programades del cicle Donació d'òrgans, una mirada cultural i religiosa, només les dues conferències estaran obertes al públic general. Els 5 seminaris estan restringits a les persones o entitats convidades.

 • Conferència inaugural (20-09-2018, 16-19h): La donació i el trasplantament al nostre entorn, un model d’èxit que trenca barreres.
 • Conferència clausura (23-01-2019, 16-19h): Construint confiança i coneixement: La donació d’òrgans des d’una perspectiva cultural i religiosa.

Per poder assistir com a públic, caldrà que us incriviu a través del web del Palau Macaya. Busca l'enllaç a la inscripció (en taronja) que et facilitem en aquesta mateixa pàgina.

Què haig de fer si som una de las entitats convidades?

Fa uns dies es va enviar la carta informativa del projecte firmada pel Dr. Jaume Tort, director de la OCATT (Organització Catalana de Trasplantaments) i pel Sr. Marcel·lí Joan, Director General de Afers Religiosos. Si la vostra entitat ha rebut aquesta carta, ¡enhorabona! sou una de les entitats seleccionades per a participar en un dels 5 talleres o seminaris.

Següents passos:

 • A principis de setembre s’enviarà una segona carta personalitzada, en la que es detallaran aspectes més concrets sobre la seva participació en el taller o seminari. En aquesta, a més, es demanarà a les entitats seleccionades que confirmen la seva participació  en el seminari a través del correu electrònic o el telèfon facilitats.
 • Durant els dies previs a la realització dels seminaris, des de l’OCATT es trucarà a tots els representants de les entitats seleccionades per a confirmar, si encara no ho han fet, la seva participació en el taller.
 • Els seminaris o talleres comptaran amb una presentació prèvia i més d’una hora de debat. Per a garantir l'èxit de la seva participació en aquest debat, considerem oportú i necessari que els representants de les entitats tinguin suficient informació sobre les consideracions relatives a la donació d’òrgans y la seva religió.
 • Una vegada confirmada la seva participació en el seminari, el representant de l’entitat haurà d’acudir el dia assenyalat (data concreta depenent de la religió) a les 16h. a la seu del Palau Macaya de Barcelona (Pg. Sant Joan, 108) on es realitzarà l'activitat. No es requereix inscripció donat que només aquelles entitats convidades podran participar en el taller.
 • Pel contrari, per a poder assistir a la Conferència Inaugural, cada entitat haurà de reservar les seves localitats. La inscripció s’habilitarà, pròximament, a la pàgina web del Palau Macaya: https://obrasociallacaixa.org/es/centros/palau-macaya/programacion/tematica-de-pensamiento/donacion-de-organos-una-mirada-cultural-y-religiosa

I recorda, tant l’OCATT com la DG de Afers Religiosos estan a la vostra disposició per a aclarir qualsevol dubte o problema sobre el seminari o el projecte.

Quins resultats s'esperen obtenir d'aquest projecte?

Els principals resultats esperables del projecte seran:

 • Materials divulgatius específics per cada una de les religions.
 • Material audiovisual dels tallers i sessions, entrevistes i entorn. Vídeo resum del projecte.
 • Procediments, guies o manuals específics per les entrevistes familiars a persones d’altres cultures o religions.
 • Article científic i/o divulgatiu sobre la influència de la cultura i la religió a la donació d’òrgans.

El projecte podria derivar en una intervenció social a través de les diferents entitats o institucions participants en el projecte.

Data d'actualització:  17.07.2018

Entitats que han participat en l'organització