• Imprimeix

Els països europeus aconsegueixen augmentar en el seu conjunt un 21% el nombre de donants d'òrgans entre 2008 i 2015

El Pla d'Acció de la UE va contribuir a impulsar un augment del 17% en els trasplantaments d'òrgans entre 2008 i 2015

01/02/2018 12:02
Europa

Imatge obtinguda a través de la pàgina de facebook de la Comisió Europea: @europeancomission

L'informe publicat el desembre passat mostra un fort augment de la donació i el trasplantament d'òrgans a la UE durant el Pla d'Acció 2009-2015. Entre el 2008 i el 2015, el nombre de donants d'òrgans va augmentar de 12.000 a gairebé 15.000 (un 21% més). Aquesta pujada del nombre de donants va portar a 4.600 operacions addicionals de trasplantament: de 28.100 a 2008 a 32.700 el 2015 (un augment del 17%). Els trasplantaments renals representen el 60% de l'augment, els de fetge un 24% i els de cors l'11%.

Vytenis Andriukaitis, comissari de Sanitat i Seguretat Alimentària, va dir: "La notícia que moltes més persones de la UE s'han beneficiat del regal que representa la donació d'òrgans, que salva vides i les transforma, significa un món per a ells i les seves famílies. L'agraiment per haver aconseguit aquesta fita és, ​​principalment, pels propis donants, però també per les autoritats sanitàries nacionals i els professionals sanitaris. També estic satisfet que la Comissió pogués aportar un valor afegit amb el Pla d'acció de la UE, que estableix clarament una agenda comuna d'accions prioritàries per augmentar els índexs de trasplantament en tots els països de la UE".

Espanya, França, el Regne Unit, Polònia i els Països Baixos van ser els cinc països amb el major increment dels nombres globals, i Bulgària, Lituània, Finlàndia, Croàcia, Hongria, República Txeca, Eslovènia, Letònia i Dinamarca van registrar el màxim increment del percentatge de trasplantament.

No obstant això, no tots els països van avançar. Per exemple, les taxes van disminuir a Grècia i Xipre, així com a Alemanya, on el nombre de trasplantaments es va reduir un 20%.

Entre altres èxits, el Pla d'acció va conduir a la designació de coordinadors locals per a la donació de cadàver i la creació de registres de donants vius. La Comissió i les autoritats nacionals continuen aprofitant el seu impuls, a través d'accions finançades per la UE, en particular sobre la sensibilització i la millora de les opcions de trasplantament per a la insuficiència renal en la fase final.

L'informe, publicat el desembre de 2017, revela l'important augment en la donació i el trasplantament d'òrgans a la UE durant el període del Pla d'Acció 2009-2015.

Destaquem