• Imprimeix

Professionals de l'àmbit del trasplantament d'Andalusia i Catalunya es reuneixen a Sevilla per intercanviar experiències

Professionals dels equips de trasplantaments d'Andalusia i Catalunya s'han reunit a Sevilla, en la "I Trobada Andalusia i Catalunya", amb l'objectiu d'intercanviar experiències i continuar avançant en l'activitat de donació d'òrgans i trasplantaments. Es tracta de la primera reunió de col·laboració entre comunitats autònomes que es realitza en el Sistema Nacional de Salut.

14/05/2018 10:05
Trobada Andalusia - Catalunya

D'esquerra a dreta, Manuel Alonso, coordinador de trasplantaments d'Andalusia, Beatriz Domínguez-Gil, directora de l'ONT, i Jaume Tort, director de l'OCATT, abans d'inaugurar la I Trobada Andalusia i Catalunya.

La directora de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), Beatriz Domínguez-Gil, ha estat l'encarregada d'inaugurar aquesta trobada. En la seva intervenció, ha destacat la importància de la cooperació entre comunitats per identificar bones pràctiques i transferir-les com a exemple de cohesió del Sistema Nacional de Salut.

Per al Coordinador de Trasplantaments d'Andalusia, Manuel Alonso, "aquesta reunió és una oportunitat única per posar en comú experiències innovadores que s'estan realitzant en les dues comunitats autònomes més poblades d'Espanya". Per la seva banda, el director de l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), Jaume Tort, ha senyalat que "aquest tipus de trobades permeten analitzar les dinàmiques de treball en cadascuna de les comunitats autònomes per seguir avançant".

A la trobada, impulsada per la Coordinació Autonòmica de Trasplantaments d'Andalusia, s'han analitzat aspectes com les diferents modalitats de trasplantament renal, els avenços en cirurgia en el trasplantament renal, la situació de les llistes d'espera, l'activitat de trasplantament de les dues comunitats, els sistemes d'informació de la Coordinació Autonòmica d'Andalusia i els equips d'extracció de teixits de l'OCATT, així com els procediments d'inspecció en l'àmbit de cèl·lules i teixits, entre d'altres.

 

Catalunya i Andalusia, les CCAA amb més activitat de trasplantament de l'Estat

Gràcies a les donacions registrades, els hospitals andalusos han pogut realitzar 919 trasplantaments d'òrgans, 105 més que l'any passat, fet que suposa un augment del 13%. Concretament, s'han fet 603 de ronyó (47 de donants vius, i d'ells 2 de donants creuats), 223 de fetge (2 de donant viu), 35 de cor, 43 de pulmó i 15 de pàncrees. Així mateix, del total de trasplantaments, 27 han estat trasplantaments pediàtrics (15 renals i 7 de fetge, 4 cor i 1 de pulmó), igual xifra que l'any passat.

Pel que fa a les dades de Catalunya, l'any passat es van realitzar 1.106 trasplantaments (8,8% més que l'any 2016), concretament: 780 renals, 160 hepàtics, 60 cardíacs, 89 pulmonars i 17 pancreàtics. Aquests trasplantaments no haurien estat possibles sense la generositat i la solidaritat dels 471 donants obtinguts, 333 donants cadàver (216 de mort encefàlica i 117 de mort en asistòlia) i 138 donants vius.

Andalusia va superar l'any 2017 els 900 trasplantaments, suposant un nou rècord de donacions i trasplantaments a la comunitat. En total, es van produir 413 donacions, un 4,6% més que el 2016 (395 al 2016). D'aquestes, 100 han estat de donants en asistòlia o cor aturat (24% del total) i 49 de donants vius.

Destaquem