• Imprimeix

L'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida obté el primer donant d'òrgans i teixits en asistòlia controlada

L'Equip de Coordinació de Trasplantaments de l'hospital ha aconseguit realitzar amb èxit la primera donació en asistòlia (aturada cardíaca) controlada. Es tracta de la primera donació d’aquestes característiques efectuada a l'hospital, regulada per Reial Decret de desembre de 2012. Fins ara, tots els donants del centre havien estat pacients en mort encefàlica.

17/01/2018 11:01
Equip de coordinació de l'Arnau

L'equip de coordinació que ho ha fet possible, amb la Dra. Mariona Badia al capdavant

L'equip a quiròfan

Intervenció a quiròfan. H. Arnau de Vilanova

La donació d’òrgans a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, històricament, havien estat pacients que morien en situació de mort encefàlica i la família manifestava la seva voluntat de donació. 

Entre els professionals havia un desconeixement sobre altres vies de donació com és la mort en asistòlia i des de la Coordinació de Trasplantaments es va voler resoldre. Així, durant l’any 2017 es van desenvolupat un seguit de sessions formatives multidisciplinars tant a les Unitats de Crítics com a la resta d'unitats que, en algun moment, estan en contacte amb malalts neurocrítics. L'objectiu d'aquestes sessions era donar a conèixer el procés de donació en asistòlia controlada i implementar-lo a l'Hospital.

Com comenta la Dra. Mariona Badia, coordinadora de trasplantaments de l'Hospital, "finalment a finals de l'any passat, es va realitzar la primera donació en asistòlia controlada on cal destacar la bona predisposició i coordinació de tot el personal implicat".

L’obtenció d’aquest donant, a més, ha estat un bon exemple de col·laboració entre professionals de diferents hospitals, ja que durant el procediment, es va poder comptar amb l'experiencia, el suport i l’assistència dels equips Coordinació de Trasplantaments, d’Urologia i d'Infermeria de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron.

Amb l'Hospital Arnau de Vilanova, ja són 15 els centres hospitalaris catalans que han obtingut almenys un donant d'aquestes característiques, des de que va començar l'any 2009 la donació en asistòlia controlada a l'Estat espanyol.

Ha consistit en la donació dels 2 ronyons i els teixits d’un pacient amb una patologia crítica i irreversible. Un cop més, aquesta donació no hauria estat possible sense la generositat i la solidaritat de la família del donant, moltes gràcies! I moltes felicitats a l'equip de professionals de l'hospital per la bona feina realitzada que ho han fet possible!

Destaquem

  • Reial Decret 1723/2012

    Real Decreto 1723/2012, de 28 de diciembre, por el que se regulan las actividades de obtención, utilización clínica y coordinación territorial de los órganos humanos destinados al trasplante y se establecen requisitos de calidad y seguridad.

  • Video: La Dra. Mariona Badia parla de la donació

    La Dra. Mariona Badia, coordinadora de trasplantaments de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida parla de la donació en aquest vídeo de la Fundació Renal Jaume Arnó

  • Presentació de resultats 2017

    Presentació dels resultats preliminars de l'activitat de donació i trasplantament a Catalunya, 2017