• Imprimeix

Signat a Barcelona el primer conveni mundial sobre donació de teixit ocular

Ahir, 14 de juny, l’Aliança Global d’Associacions de Bancs d’Ulls (GAEBA) va signar al Palau de la Generalitat el primer conveni mundial de donació i ús de teixit ocular. L’acord recull els principis ètics que regiran l’activitat de donació, recerca i trasplantament de teixit ocular al món i l'han signat les organitzacions científiques i/o bancs d’ulls que formen part de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

12/06/2018 14:06
Membres GAEBA

El Dr. Jaume Tort (OCATT) acompanyat pel Dr. José Ramon Núñez (OMS) i alguns membres de Aliança Global d’Associacions de Bancs d’Ulls (GAEBA), hores abans de la signatura.

L’acord signat ahir, que porta el nom de “Principis de Barcelona” ja que la signatura ha coincidit amb el Congrés Mundial d’Oftalmologia que se celebra a la ciutat, ha estat impulsat, entre altres, pel Banc de Teixits de Catalunya i l’Institut Barraquer. L'han signat les associacions que conformen la Global Alliance of Eye Bank Associations (GAEBA), i l’avalen els principals organismes internacionals en matèria de salut (OMS), així com els organismes governamentals internacionals.

Els principis són un compromís en favor de l’equitat i accessibilitat al teixit ocular al món, la transparència i la responsabilitat per part dels governs de treballar sota aquests principis. El conveni pretén, a més, facilitar l’accés al trasplantament de teixit ocular a més de 10 millions de persones en llista d’espera arreu del món.

 

Principis que recull el Codi:

 1. Respectar l’autonomia del donant i la comprensió del consentiment.
 2. Protegir la integritat de la donació voluntària i altruista i la seva utilitat com una font pública pel benefici comú.
 3. Aconseguir la recuperació de la vista i/o afavorir la salut ocular dels receptors.
 4. Promoure la justicia, l’equitat i la transparencia en els criteris d’assignació del teixit ocular.
 5. Defensar la integritat dels que custodien els teixits en totes les jurisdiccions.
 6. Desenvolupar serveis d’alta qualitat que promoguin l’ètica en la gestió, traçabilitat i utilitat de cèl·lules, teixits i òrgans.
 7. Desenvolupar l’autosuficiència en els serveis locals/nacionals.
 8. Reconèixer i abordar les implicacions ètiques, legals i clíniques en les activitats transfrontereres.
 9. Garantir les practiques ètiques i la recerca que requereix la donació de Cèl·lules, Teixits i Òrgans.

La signatura del conveni se suma a altres acords mundials que han contribuït de manera evident a la reducció del tràfic il·legal, com és el cas de la Declaració d’Istambul de 2008 contra el tràfic d’òrgans. Gràcies a aquell acord, signat per més de 100 països, s’ha canviat la legislació en els països on encara hi havia comerç il·legal d’òrgans, com són els casos de la Xina, Israel, Filipines o el Pakistan.

En el cas del teixit ocular, la poca complexitat del procediment d’extracció i trasplantament de còrnies fa que encara sigui més possible l’aplicació dels Principis de Barcelona amb la voluntat dels organismes i estats representats.

Les donacions es fan, de forma voluntària i altruista, en morir. Es donen amb consentiment per a trasplantament, capacitació i recerca. A diferència d'altres òrgans o de la sang, les donacions oculars no necessiten compatibilitats, fet que les fa accessibles a un grup més ampli de receptors en llista d'espera.

 

Dades sobre el trasplantament de còrnia

 • És el més freqüent entre els trasplantaments de teixits al món. Restaura la funció visual quan la discapacitat causada per una malaltia corneal, es torna massa severa.
 • La ceguesa corneal és la tercera causa de ceguesa al món després de cataractes i glaucoma.
 • Es calcula que 12 milions de persones estan esperant un trasplantament de còrnia i que hi ha 1 còrnia disponible per cada 70 potencials receptors.
 • 50 països es consideren autosuficients, gairebé autosuficients o adequats per al trasplantament de còrnia, i tenen una mitjana de 6.5 mesos de llista d'espera. La majoria dels pacients en espera viuen en països sense un banc d'ulls o amb poc accés als teixits donats.
 • Cada any es fan uns 200.000 trasplantaments en 116 països. Hi ha 742 bancs d’ulls.

 

A Catalunya, l'any 2017, es van realitzar 1.303 trasplantaments de còrnia. I, pel que fa al global de l'Estat, segons dades del darrer informe de l'EUROCET, és van realitzar 4.052 trasplantamentes oculars al 2016.

La signatura d’aquest codi ètic pretén contribuir, entre altres aspectes, a reduir les llistes d’espera per al trasplantament de còrnies a tot el món i a dotar de transparència els criteris d’assignació, seguint l’exemple que s’ha fet amb el trasplantament d’òrgans (Declaració d’Istambul).

Destaquem